Kada je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

besplatnioglasi.eu

31.05.2019

Usporavanja svjetskih gospodarstava, trgovinski rat, smanjenje prihoda od turizma, pitanje je što očekivati od kretanja cijena nekretnina u Hrvatskoj

Uočili smo kvalitetan članak u časopisu Lider te smo ga htjeli komentirati za naše korisnike kroz prizmu predviđanja kretanja cijena nekretnina u narednih nekoliko godina. Zanimljivo je postaviti pitanje što možemo očekivati u narednom razdoblju, rast ili pad tržišta potražnje i ponude, a odgovor nam uvelike pomaže kako bi znali na optimalan način donositi odluke koje će utjecati na nas u budućnosti.

U članku autor uvaženi profesor Marinko Škare komentira:

"Krize, recesije, depresije, BDP, poslovni ciklusi – sve su to ekonomske mantre kojima se bombardira građane preko medija. Ljudi u strahu bježe pred padom BDP-a i u strahu od budućnosti migriraju. Banke su stabilne, stres-testovi savršeni, profit financijskog sektora nedodirljiv, a dividende i bonusi menadžerima u financijskom sustavu bajka. U svim tim bajkama, poput priče o Petru Panu iz Nigdjezemske, govori se o poslovnim ciklusima kao ‘normalnim’ epizodama u inače savršenim tržišnim ekonomskim sustavima. Pa ipak, nekoga se tu više pita od poslovnih ciklusa, a to su Njihova Veličanstva – financijski ciklusi.

Ispod površine ili, bolje rečeno, ‘jašući’ na valu financijskog ciklusa javljaju se poslovni ciklusi. Poslovni ciklusi nisu normalne epizode u gospodarstvu kako to učimo studente ekonomije nego su oni posljedica ‘jahanja’ financijskih ciklusa. Financijski ciklusi su sami za sebe uvjetovani balonima na kreditnom i tržištu nekretnina."

Cijene nekretnina bilježe višegodišnji rast u Republici Hrvatskoj zbog utjecaja sufinanciranja, vjerojatno i utjecaja povećanja potrošnje (i neprovođenja reformi). Također, osim rasta cijena u Hrvatskoj se intenzivirala izgradnja novih građevina za stanovanje i luksuznih građevina za turizam. Već se nekoliko zadnjih godina bilježi veliki porast luksuznih nekretnina na Jadranskoj obali kao i u Zagrebu.

Prema predviđanjima autora članka u periodu od 2020 - 2022 godine možemo očekivati negativan financijski ciklus i sigurno se može očekivati da će nadolazeći negativan ciklus utjecati na potražnju i time i na cijenu nekretnina na tržištu. U tom smislu luksuzne nekretnine na iznimnim lokacijama vjerojatno neće biti pogođene tim istim trendom. Kad su nekretnine u pitanju, za pravilan odabir nekretnine bitne su samo 3 stvari: lokacija, lokacija i lokacija.

Cijeli članak uvaženog profesora Marinka Škare možete pročitati na sljedećem linku.

https://lider.media/stavovi/marinko-skare-novi-financijski-ciklusi-dolaze-2020-2022-kako-se-obraniti-od-tsunamija/