Huawei je izradio softver za pametne telefone i prijenosna računala u slučaju da ne može koristiti Microsoft ili Google

besplatnioglasi.eu

22.05.2019

Huawei se suočio s intenzivnim političkim pritiskom od strane SAD-a oko svoje mrežne opreme, ali je njezino poslovanje s potrošačima uvelike zaštićeno od negativnih naslova.

Huawei je izgradio vlastiti operativni sustav za pametne telefone i računala u slučaju da je blokiran upotrebom američkog softvera tvrtke Microsoft i Googlea.

 

U ponedjeljak je objavljeno da je Google - koji čini operativni sustav Android koji Huawei koristi u svojim uređajima - obustavio prijenos hardvera, softvera ili tehničkih usluga na Huawei, osim onoga što je dostupno putem otvorenog koda.

 

Uz korištenje mobilnog operativnog sustava Android za mobilne telefone, Huawei koristi Microsoft Windows za svoja prijenosna računala i tablete.

 

Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeve podružnice za potrošače, rekao je u nedavnom intervjuu za njemački list Die Welt da tvrtka ima sigurnosni operativni sustav, u slučaju da je blokiran od upotrebe softvera u američkoj industriji.

 

“Pripremili smo vlastiti operativni sustav. Ako se ikad dogodi da više ne možemo koristiti te sustave, bili bismo spremni ”, kazao je Yu, prema prijevodu izvornog njemačkog teksta. "To je naš plan B. No, naravno da radije radimo s ekosustavima Googlea i Microsofta."

 

Juove je komentare potvrdio Huaweiov glasnogovornik u petak, koji je rekao da će se sigurnosni sustavi koristiti samo u "olakšavajućim okolnostima" i da su "tamo za osnovni kontinuitet poslovanja u najgorem slučaju".

 

Novi operativni sustav (OS) mogao bi stvoriti probleme za Huawei, osobito ako je prisiljen prestati koristiti Microsoft i Google softver izvan Kine. Unutar svog domaćeg tržišta, kineska vlada već blokira Googleove usluge, uključujući Play Store. No na međunarodnoj razini dostupna je Googleova trgovina aplikacija.

 

Za Huawei, gotovo polovica prodaje pametnih telefona dolazi iz Kine. Tako je 50 posto poslovanja osigurano kao Google mobilne usluge - Play Store ne postoji u Kini.

 

Što Huawei ima kao alternativu Androida i Play Storea nije rečeno. Korisnici koji su u potpunosti fokusirani na Googleove usluge mogli bi lako odustati od korištenja Huawei uređaja.

 

Huawei se suočio s intenzivnim političkim pritiskom od strane SAD-a zbog mogućnosti špijunaže. Ukazuje se na kineske zakone koji, kako se čini, zahtijevaju od domaćih tvrtki da pomognu vladi u prikupljanju obavještajnih podataka ako im se to zatraži.